A A A
 • Elkészített RGB LED vezérlő
  Elkészített RGB LED vezérlő
 • RGB LED vezérlő belső felépítés
  RGB LED vezérlő belső felépítés
 • Belső felépítés kicsit közelebről
  Belső felépítés kicsit közelebről
 • LED-ek hűtése
  LED-ek hűtése

RGB LED vezérlő

 

Mint látjátok rendkívül egyszerű a kapcsolás (lásod oldal alján). Ez annak köszönhető, hogy minden vezérlési feladat SW-ből van megvalósítva. Így a HW nagyon primitív maradhat, igaz a SW kicsit bonyolultabb. A kapcsolás működéséről pár szó :

A 3db RGB LED-et sorba kötve használom. Áramkorlátnak LM317-est használok áramgenerátoros üzemmódban. Kicsit ugyan szokatlan lehet az áramkorlát megvalósítása, mivel a terhelés itt a bemeneti oldalon van, nem a kimenetin. Áramgenerátoros üzemben ez nem probléma, mivel itt az áramgenerátor gyakorlatilag egy ellenállást helyettesít, ami mindig akkora értékű, hogy a LED-ek a beállított árammal működjenek. Az áram beállítása az R1,R2,R3 -as ellenállások segítségével történik, a következő képlet szerint : R= 1.25V/I ahol az I a LED-eken átfolyó áram. Az én kapcsolásomban ez 320mA. A LED-ek igen hamar tönkremennek túláram hatására, így fontos, hogy jól beállítsátok az áramkorlátot. Ez erősen fog függeni attól, hogy milyen LED-eket tudtok szerezni. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy a LED-ek fényereje nem lineárisan növekszik az áram hatására, azaz felesleges a maximálisan megengedett áramot ráadni, mivel alig erősebb a LED, mintha mondjuk 80%-os árammal használnánk. Áramkorlátnak felhasználható még sima ellenállás is. Pontosan ugyanakkora hőt fog termelni, mint az LM317, és persze kevésbé stabilabb az áram így. Még azt hozzátenném, hogy az LM317 erősen torzítja a PWM jelet, mivel nem impulzus üzemre tervezték. Ez alacsony fényerőnél enyhe vibrálást jelent. Ez a probléma nem jelentkezik, ha sima ellenállást használtok áramkorlátnak.

Tehát a LED-eket PWM jelekkel hajtja meg az AVR. Bár az ATtiny2313-asban van hardveres PWM lehetőség, sajnos ez nem alkalmas 3db, teljesen különálló PWM jel előállítására. Így a PWM generálás szoftveresen van megoldva. A PWM jel logikai 0-5V-os jel. Így közvetlenül maximum kis áramú (20mA-es) LED-ek meghajtására lenne alkalmas. Ha valaki nem akar, vagy nem tud nagyáramú LED-eket használni, akkor nyugodtan elhagyhatja az egész végfokot az áramgenerátorral egyetemben, és a sima kisáramú LED-eket közvetlenül bekötheti az AVR lábaihoz egy megfelelő soros ellenállással. Nagyáramú LED-ekhez kell a végfokozat. Ezt én logikai FET-ekkel valósítottam meg. Bármilyen logikai FET felhasználható, ami éppen kéznél van. Ha vásárolni kell, mert nincs a fiókban, akkor javaslom az IRL540 -est, ezzel gyakorlatilag tönkretehetetlen lesz a végfokozat, és bőven van tartalék benne a későbbi továbbfejlesztésekhez is.

A tápfesz leginkább a sorba kötött LED-ek számától függ, meg persze a feszültség-szabályzó IC-k maximális megengedett feszültségétől. Azért azt jó, ha észben tartjátok, hogy a LED-eken fix feszültség esik (ez LED-enként és színenként változik) és ha sokkal nagyobb a tápfeszültség, akkor a maradékot egyszerűen el kell fűteni, ami nagy megterhelést jelenthet az LM317-eseknek. Így lehetőség szerint igazodjatok a LED-ekhez tápfeszültségben. Én 12V...15V-on használtam a kapcsolást a 3db sorba kötött LED-el.

A kapcsolási rajzon szerepel 3db gomb. Ezekkel lehet szabályozni a LED-ek működését. Az első gombbal lehet váltani a RGB LED-vezérlő programjai között. 11 különböző program van. A második gomb megállítja a vezérlést, illetve újra elindítja. Amíg áll a vezérlés, addig az utolsó pillanatnyi fényerővel világítanak a LED-ek. Végül az utolsó gomb segítségével el lehet menteni az EEPROM-ba az éppen aktuális üzemmódot, így a következő bekapcsolásnál már nem kell megkeresni a nekünk tetsző programot. A rajzon még látható egy ISP nevű csatlakozó. Ez az AVR felprogramozáshoz kell. Nyugodtan elhagyható, ha van külön programozótok.