A A A
  • Próbapanelon megépített áramgenerátor
    Próbapanelon megépített áramgenerátor

Áramgenerátor LED-hez

Végszó:

Mint említettem ezt az áramgenerátor én az RGB LED vezérlőmhöz szánom, így meg kellett oldani az áramgenerátor vezérelhetőségét. Szerencsére nagyon egyszerű dolgunk van, mivel a dc-dc konvertereknek van On/Off lába, amit közvetlenül meg lehet hajtani mikrokontrollerrel. Ha ez a láb földpotenciálon van, akkor működik az áramgenerátor. Ha felhúzzuk ezt a lábat, akkor kikapcsol az átalakító. Így nincs más dolgunk, mit összekötni ezt a lábat a mikrokontroller egyik kimeneti lábával és máris vezérelhető az áramgenerátor. A mikrokontroller a LED fényerejét úgy állítja, hogy ezt az On/Off lábat PWM jellel kapcsolgatja ki, be. Fontos, hogy a PWM jel frekvenciája nem lehet nagyobb mint 100...120Hz. Ezt szerencsére az emberi szem már nem tudja követni, így a szemünk a LED-et folyamatosan világítónak fogja látni.

 

A cikk lezárásaként íme egy kis videó, ahol az 500mA-es áramgenerátor látható működés közben. Megjegyzés a videóhoz: a filmen látható szkóp 0,2V/osztásba van állítva és én söntnek 1Ohm-ot használtam. A szkóp a söntön méri a feszültséget és mivel 1Ohm van berakva így az átfolyó áram egyből leolvasható a szkóprol, Tehát : 1 osztás = 0,2A. Mint látható 0,6A -t is tud szolgáltatni az áramgenerátor, de ez már nem üzemszerű működés.

 

Remélem tudtam jó ötleteket adni a kapcsolóüzemű áramgenerátorokkal kapcsolatban, illetve ezek mikrokontrolleres környezetben való felhasználásában.

Pages: « Previous 1 2 3 4 5 6 7